top of page

TALLER 4: FAMÍLIA I ESCOLA

WhatsApp Image 2022-06-08 at 11.01.40.jpeg

Introducció

En aquest punt del camí i un cop focalitzada l’atenció en el gènere femení, ens dirigim cap a l’àmbit educatiu. Per tant, hem de pensar en les famílies de l'escola, però sobretot les mares. 

Part 1

En primer lloc, et proposem que reflexionis envers la participació que tenen les famílies a la teva escola. Participen? Si és així, com? Si no és així, per què creus que no ho fan? L’escola els ofereix l’espai adequat per a fer-ho?

Creiem que un bon punt de partida per tal de canviar la situació és observar quina és la nostra opinió sobre la participació que han de tenir les famílies a l’escola. Així doncs, et convidem a analitzar en quins espais de la teva escola participen les famílies i quina tipologia de famílies participa. Estàs conforme amb aquesta situació? Creus que s’hauria de canviar quelcom? Com ho faries? 

​

En segon lloc, et proposem que reflexionis envers això. Creus que a la teva escola manca la participació familiar? Com són les famílies que ho fan? Hi ha diversitat cultural? Participen més les dones o els homes? 

​

Per millorar la situació, et convidem a pensar i elaborar una jornada de famílies, centrant-te sobretot en la temàtica d’aquesta formació. Per poder-ho fer, t’oferim una sèrie de pautes:

  • Cal que la informació arribi a totes les famílies. Enviar correus en diferents llengües, posar cartells a l’escola, explicar-ho, etc. 

  • La proposta ha de representar i visibilitzar la realitat cultural de l’escola. 

  • Es poden crear comissions mixtes (educadores i famílies) per tal d’elaborar la jornada. 

 

A continuació et presentem una proposta que vam elaborar: 

Projecte anual i transversal: el nostre esmorzar

 

El projecte consisteix a descobrir què esmorza cada infant i la seva família, posant en valor la diversitat cultural i partint de la realitat dels infants. Aquest projecte no només ens connecta i apropa amb la realitat dels infants i les seves famílies, sinó que dóna peu a encadenar altres propostes de diverses àrees curriculars com per exemple les matemàtiques, l'expressió artística, la descoberta de l'entorn, etc.

 

El projecte s’iniciarà conduint-lo de manera espontània en una conversa durant l’esmorzar. En aquesta conversa, cada infant proposarà un esmorzar que sigui significatiu per a ell i la seva família. En cas que a l’aula sigui molt homogènia, es pot proposar pensar en els esmorzars dels avis i àvies dels infants, que ens aportaran més varietat.

 

D'aquesta manera, s'inclourà a les famílies proposant un taller per tal d'elaborar l'esmorzar proposat per l'infant. Cada dues setmanes es suggerirà a les famílies compartir amb els infants de l'aula el seu esmorzar típic i tot allò que aquest engloba. Per tal d’organitzar-nos, es facilitarà un calendari perquè les famílies es puguin apuntar segons la seva disponibilitat horària. 

 

En aquests tallers, les famílies són les encarregades de mostrar a l’aula com es fa el seu esmorzar, es farà de forma conjunta a l’aula per a esmorzar. Durant el transcurs del taller, les famílies són lliures d’utilitzar la llengua que els vagi millor per a expressar-se. També es convidarà a les famílies a portar contes relacionats amb la seva cultura, cançons, etc. A part, es facilitarà a les famílies un llibre viatger on podran veure les receptes fetes fins al moment i afegir la seva en la seva llengua d’origen, o la que prefereixin, així com un petit escrit o representació del valor emocional de la recepta.

 

Per tal d’anar recollint les vivències a l’aula es farà un llibre de receptes. En grups s’elaborarà la recepta de manera que cada grup se centrarà en una part d’aquesta: representació gràfica de la recepta (p. ex. dibuix del plat), redacció dels aliments i estris a usar, els passos a seguir i la fotografia de la persona que ha vingut així com una petita entrevista per saber l’origen de la recepta. Aquests grups seran rotatius a cada taller. 

 

Es tancarà el projecte amb un esmorzar popular on trobem el recull de tots els esmorzars que hem anat elaborant. 

 

Aquest és un projecte pensat per a l’aula d’infantil, però adaptable a qualsevol edat de l’educació obligatòria, escollint els aspectes que es vulguin treballar per a cada etapa.

Part 2

D’altra banda, considerem que és significatiu que aquest aprenentatge individual, passi a ser col·lectiu i esdevingui un fet que s’incorpora a l’escola. Per aquest motiu, et proposem que junt amb l’equip docent, representeu el Teatre de l’Oprimit en relació amb les desigualtats per raó d’origen i religió. 

​

Per si encara no coneixies aquesta dinàmica, el Teatre de l’oprimit és un mitjà d’anàlisi d’estratègies de lluita amb els col·lectius que tenen una necessitat de denunciar una injustícia i cerquen alternatives per canviar les coses. Tanmateix, la intenció no és plantejar solucions, sinó elaborar bones preguntes que convidin al debat i a la motivació política. 

​

Aquesta és una bona eina per visualitzar i posar en evidència moltes pràctiques educatives que reprodueixen estereotips, prejudicis i desigualtats. I que, nosaltres com a mestres, tenim l’oportunitat de caminar cap a la inclusió i vetllar per ella.

​

  • Situació: ets tutor/a d’un grup d’infants i s’apropa la segona reunió amb famílies del curs. Per tal d’organitzar-te, has preparat una graella perquè les famílies s’apuntin a una franja horària disponible. Envies la informació per correu i enganxes la graella a la porta de l’aula. Totes les famílies ja s’han apuntat, excepte la de la Khadija. Tot i que els hi has repetit moltes vegades, encara no han escollit una franja horària. T’enfades i parles amb l’equip directiu, ja que aquesta família gairebé mai participa en l’escola i mostra poc interès per la situació escolar de la seva filla. 

​

És cert que mostra poc interès o hi ha algun fet darrere, com per exemple una barrera lingüística, que dificulta la seva participació? A partir d’aquí, generem debat i plantegem-nos preguntes. 

​

Encara que aquí et deixem un recull d’idees, recomanem que les situacions parteixin d’experiències reals per tal de fer més significatiu i enriquidor el debat i la reflexió. 

bottom of page